ראשי » עבודה עם חומרים מסוכנים

עבודה עם חומרים מסוכנים

המשרד לאיכות הסביבה קבע שחומרים מסוימים נמצאים בקטגוריה של חומרים מסוכנים ולכן ההתנהלות בכל מה שקשור לשינוע, אחסון ושימוש היא בנהלים שהם ייעודיים למטרה זו. 

מהם חומרים מסוכנים

מומחים בינלאומיים בתחום איכות הסביבה, סווגו את כלל החומרים המסוכנים לתשע קבוצות על פי האפיון הכימי, הפיסיקלי ורמת הסיכון של כל אחד מהם בנושא עבודה עם חומרים מסוכנים:

  1. חומרים נפיצים שעלולים להתפוצץ בתנאים מסוימים.
  2. סוגים שונים של גזים כמו כלור, אמוניה, גז לבישול, חנקן וחמצן.
  3. נוזלים שיש להם יכולת בעירה כמו צבעים, אלכוהול, סולר, לכות ועוד. 
  4. מוצקים בעלי יכולת בעירה כמו נתרן, גופרית, ליתיום וזרחן.
  5. חומרים שמבצעים פעולות חמצון כמו מי חמצן.
  6. חומרים מדבקים או רעילים, כמו ציאנידים אורגניים וחומרי הדברה שונים.
  7. חומרים שהם רדיואקטיביים.
  8. חומרים שהם מאכלים חומרים אחרים (קורוזיביים) כמו ברום וחומצת מלח. 

התנהלות המנהלים כלפי העובדים בזמן עבודה עם חומרים מסוכנים

על המעסיק לדאוג לבטיחותם של העובדים על ידי אספקת מוצרים תקניים אשר יגנו עליהם על פי המידות שלהם בעת עבודה עם חומרים מסוכנים, כמו לדוגמה:

  • נעלי בטיחות.
  • ביגוד מגן.
  • משקפים המגינות על העיניים באופן מושלם.
  • כפפות מגן.
  • מערכות נשימה פתוחות כמו מסיכות פנים או מסכות מילוט. 
עבודה עם חומרים מסוכנים
עבודה עם חומרים מסוכנים

4 כללים בטיחותיים בזמן עבודה עם חומרים מסוכנים

לעבודות הכרוכות בשימוש בחומרים מסוכנים עלולות להיות השלכות מינוריות או השלכות מרחיקות לכת וזאת בהתאם למינון ולסיטואציות המורכבות הקשורות בחומרים אלו. זו הסיבה שהמעבידים מקפידים על כמה וכמה כללים בטיחותיים בעת עבודה עם חומרים מסוכנים, על פי חוק חומרים מסוכנים:

  • כל עובד חייב לקבל את מלוא המידע לגבי כל נהלי הבטיחות הנדרשים במקום עבודה זה. הכללים עשויים להשתנות בין סביבת עבודה אחת לשנייה וזאת על פי האפיון הספציפי שלה. 

לגבי כל אחד מהחומרים האלו, קיים גיליון בטיחות הרשום באופן ברור וחד משמעי וכולל 16 סעיפים מפורטים. העובדים אמורים לדעת היטב תוכן זה.

  • מעבר לכך עליהם להבין איזה ציוד מגן עליהם ללבוש או לחבוש ומהן ההשלכות של החומרים כאשר לא שומרים על כללי הבטיחות החשובים האלו. כמו כן העובדים ילמדו עזרה ראשונה, כדי שיידעו להגיש עזרה ראשונה במקרים בעייתיים לעצמם וגם לאחרים בעת עבודה עם חומרים מסוכנים . 
  • יש לוודא שכל העובדים קיבלו ציוד מגן והם יודעים כיצד להשתמש בכל אחד מהפריטים האלו באופן שיכסה את האיברים הרלוונטיים כמו לדוגמה כיסוי מלא של העיניים מכל הכיוונים האפשריים שהם בעלי מסוכנות. רשימת הציוד היא ארוכה וכוללת פריטים כמו נעלי בטיחות, ערדלי הגנה לנעליים, מערכות נשימה פתוחות ועוד. 
  • כמו כן יש לוודא שבמקום העבודה נתלו שלטים רלוונטיים על החומרים הפעילים בשטח בעת עבודה עם חומרים מסוכנים וזאת כדי להזהיר וגם ליידע את העובדים ואת האורחים שמגיעים מעת לעת למפעל. על השלטים האלו יש מידע בעברית ובנוסף לכך מופיעים על כל אחד מהם סימני אזהרה בינלאומיים לגבי שימוש בחומרים מסוכנים, אשר מובנים לכולם גם אם הם אינם יודעים לקרוא עברית. 

אחסון של חומרים מסוכנים 

מחסן לאחסון חומרים מסוכנים אמור להיבנות על פי הכללים בחוק למטרה זו, הוא חייב להיות בעל אוורור ומוגן מפני תקלות שונות שעלולות לקרות בשל השימוש בחומרים האלו. כל החומרים המסוכנים אמורים להיות מאוחסנים באריזות סגורות אשר עליהן יש מידע מפורט ומדויק לגבי התכולה, מה מאוחסן בכל מיכל. בנוסף לכך יש לרשום את פרטי הקנייה, את מטרת השימוש, לפרט מידע על סכנות צפויות ולבצע רישום בפנקס החומרים המסוכנים. 

כמו כן בעת אחסנת חומרים מסוכנים, יש לבצע הפרדה בין חומרים שהם במצבי צבירה שונים זה מזה, כמו לדוגמה:

  • בין חומצות חזקות לחומרים אורגניים.
  • בין חומצות לבסיסים.
  • בין חומרים מחמצנים לחומצות.
  • בין חומרים אסורים במגע עם מים לבין תמיסות מימיות וחומציות. 
  • בין חומרים מחמצנים לחומרים דליקים. 

שינוע יבשתי, ימי ואווירי של חומרים מסוכנים

שינוע חומרים מסוכנות בדרכים השונות מתבצע רק על פי האמנות הבינלאומיות IMDG CODE , ICAO , ADR, US 49CFR.מומחים בתחום השינוע הימי מקבלים החלטות תוך בחינת כל התרחישים האפשריים על פי מערכת תס"קים, לפי ההנחיות של רשות הספנות והנמלים. בכל מה שקשור לשינוע האווירי של חומרים מסוכנים מקבלים המומחים החלטות בהתאם להדרכות של רשות התעופה האזרחית. לאחר בדיקת המומחים של כל צורך, הם יוסיפו את הסימון הדרוש ויחתמו על הצהרה. 

על גבי רכבים שמורשים לבצע הובלת חומרים מסוכנים, יש שילוט ספציפי לגבי החומר שהם מורשים להוביל וזאת כיוון שהם ממוקדים בחומר מסוים ולכן חל עליהם איסור להוביל חומרים מסוכנים אחרים. 

פינוי של חומרים מסוכנים

חומרים מסוכנים שיש לפנות, עוברים הליך של מיון כדי לבצע פינוי חומרים מסוכנים על פי התקנות. יש חומרים שיש להשמיד, אחרים יש לעקר כמו לדוגמה פסולת ביולוגית, יש חומרים שיש להעביר לאריזה תקנית ורק לאחר מכן לטפל בהם. 

בין החומרים המסוכנים שיש להרחיק אפשר למצוא חומרים כימיים, חומרי חיטוי, תרופות אבקתיות וגם נוזליות. כמו כן דבקים, חומרי ממיסים, תרסיסי צבע, חומצות ועוד. 

לסיכום

הטיפול בחומרים מסוכנים  בחברת גלובוס, מתבצע רק באמצעותם של אנשי מקצוע שהם מומחים בתחום זה ועברו השתלמויות רחבות בנושא זה. הם מנתבים את דרכי הפעולה בהתנהלות זו על פי התקנות המוקפדות שקבעו אנשי המשרד לאיכות הסביבה

שאלות ותשובות 

האם משאיות מורשות לבצע עבודה עם חומרים מסוכנים?

התשובה היא חיובית אך תלויה בעובדה שהנהג עבר את ההכשרה המתאימה והוא יודע כיצד לטפל גם במקרים קיצוניים שמתרחשים עקב דליפה של חומרים מסוכנים. בנוסף לכך הרכב חייב להיות בעל רישיון להובלת הסוגים הספציפיים של החומרים האלו.

כיצד יודעים המעבידים כיצד לטפל בנושא עבודה עם חומרים מסוכנים?

מקומות העבודה מחויבים לכך שכל העובדים העוסקים במערך זה יעברו הכשרה מקצועית מקיפה על ידי הגורמים המקצועיים שאחראים לכך. רק לאחר שהעובדים עוברים את ההדרכות וצולחים את המבחנים בנושא זה, הם מורשים לעסוק בכך.

מה קורה אם המעביד אינו מצייד את עובדיו באמצעי הבטיחות הנדרשים לצורך עבודה עם חומרים מסוכנים?

ברוב מקומות העבודה המעסיקים מודעים לסכנות הרבות של עבודה עם חומרים ייחודיים אלו ולהשלכות שלהם על בריאותם של העובדים. זו הסיבה שהם נוקטים משנה זהירות, דואגים להדרכות וגם למלוא הציוד הנדרש.
במקרים חריגים שבהם המעבידים אינם מקפידים על הנהלים האלו, יש לפנות לגורמים הממשלתיים האחראים על כך.

מה קורה אם מתרחשת דליפת חומרים מסוכנים ממכלית בכביש סואן ברחבי הארץ?

בשלב ראשון יש להרחיק את המכלית מכל כלי הרכב, גם אם מדובר בחסימת צירים מרכזיים וזאת בהתאם לסוג החומר שדולף.
לאחר מכן מגיעים לשטח צוותים של המשרד לאיכות הסביבה ושל לוחמי האש שהם מוסמכים לטפל בכל מה שקשור לנושא עבודה עם חומרים מסוכנים. הם מבצעים את הפעולות הנדרשות כדי להרחיק את הסכנה ולאחר מכן מחזירים את המרחב לשגרה.

אנחנו לשירותכם בכל הנושא המורכב של חומרים מסוכנים. השאירו כאן את הפרטים שלכם ואחד המומחים שלנו ישוחח אתכם על כך בהקדם. 

No items found